InspiracijaČuvanje kućnih ljubimacaCijene čuvanja pasa

Koje su cijene za čuvanje pasa u Hrvatskoj u 2024. godini?

  11. Srpanj 2024.,    6 min. čitati,
Jeste li se ikada našli u situaciji da ste trebali ostaviti svog psa, ali nitko od obitelji ili prijatelja nije mogao uskočiti? Ne brinite, upravo iz tog razloga i postoje usluge čuvanja pasa. Čak i ako ste najposvećeniji vlasnik koji nigdje ne ide bez svog krznenog prijatelja, ponekad se jednostavno može dogoditi da ste primorani otputovati bez njega.
Možda imate sjajnu obitelj i prijatelje koji se vesele čuvanju — to je uvijek najbolje moguće rješenje. Nažalost, nemaju svi tu privilegiju, stoga je važno pomno razmotriti sve opcije kako biste svog psa ostavili u sigurnim i dobrim rukama.
Prosječna cijena za čuvanje pasa tijekom cijelog dana u Hrvatskoj iznosi 24,70 €.
Kolika je cijena za čuvanje pasa u Zagrebu, Splitu ili nekom drugom hrvatskom gradu? 

U nastavku vam donosimo detaljne tablice s prosječnim iznosima kako biste dobili konkretniju predodžbu o rasponu cijena čuvanja pasa, kako za satnu, tako i za dnevnu tarifu.

Cijena čuvanja pasa u Hrvatskoj

Nije važno samo tko će paziti na vašeg psa, već i gdje. Prosječne satnice i dnevnice za čuvanje pasa razlikuju se diljem Hrvatske.

Donosimo vam pregled cijena za čuvanje pasa u najvećim hrvatskim gradovima i regijama.

Cijena čuvanja pasa po gradovima

Grad Cijena po satu za čuvanje Cijena za cjelodnevno čuvanje
Velika Gorica 7,10 € 26,90 €
Zagreb 6,40 € 25,90 €
Split 6,20 € 27,90 €
Zadar 6,10 € 25,50 €
Rijeka 5,80 € 23,70 €
Varaždin 5,70 € 24,40 €
Slavonski Brod 5,40 € 18,50 €
Pula 5,30 € 24,70 €
Osijek 5,00 € 20,80 €
Izvor podataka za našu analizu bilo je 600 korisničkih profila na Siterice.hr.

Cijena čuvanja pasa po županijama

Županija Cijena po satu za čuvanje Cijena za cjelodnevno čuvanje
Dubrovačko-neretvanska županija 7,30 € 15,00 €
Zadarska županija 6,80 € 26,90 €
Požeško-slavonska županija 6,50 € 40,00 €
Međimurska županija 6,50 € 21,70 €
Splitsko-dalmatinska županija 6,40 € 29,00 €
Bjelovarsko-bilogorska županija 6,30 € 21,00 €
Grad Zagreb 6,20 € 25,20 €
Zagrebačka županija 6,00 € 23,60 €
Krapinsko-zagorska županija 6,00 € 25,40 €
Sisačko-moslavačka županija 5,80 € 32,50 €
Primorsko-goranska županija 5,70 € 23,10 €
Varaždinska županija 5,70 € 28,20 €
Istarska županija 5,70 € 21,90 €
Vukovarsko-srijemska županija 5,20 € 21,50 €
Brodsko-posavska županija 5,20 € 16,60 €
Koprivničko-križevačka županija 5,10 € 15,10 €
Virovitičko-podravska županija 4,90 € 21,50 €
Šibensko-kninska županija 4,90 € 23,80 €
Karlovačka županija 4,70 € 26,00 €
Osječko-baranjska županija 4,70 € 19,30 €
Izvor podataka za našu analizu bilo je 600 korisničkih profila na Siterice.hr.
Siterice same određuju svoju cijenu. Najviša satnica je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje prosječan sat košta 7,30 eura. Prosječna cijena po satu u cijeloj Hrvatskoj iznosi 6 eura.

Jesu li hoteli za pse bolji od čuvalica pasa?

Neki vlasnici misle da su hoteli za pse bolja i sigurnija opcija od čuvalica što je vrlo daleko od istine. Nažalost, unatoč regulativama i zakonima koji bi se trebali poštovati kako bi životinja dobila adekvatan smještaj i brigu, mnogi hoteli ne nude ni približno dobru uslugu.

O tome svjedoči i udruga Prijatelji života koja kaže:
Vjerojatno većina misli da će hoteli za pse i mačke ili vrtići za dnevno čuvanje životinja jedni drugima biti konkurencija i da će se natjecati tko ima bolje uvjete, a da će skrbnici jako paziti da ostave svojeg četveronožnog člana obitelji tamo gdje su uvjeti najbolji. Nažalost, to nije uvijek tako. Pozivamo skrbnike da biraju one privremene smještaje koji osiguravaju vrhunsku brigu kakvu bi pas i mačka imali i da su u svojim domovima
Ostavljanje psa kod čuvalice pasa umjesto u hotelu za pse ima svoje prednosti.

Kao prvo, vaš ljubimac će imati osjećaj doma, topline i pripadnosti dok će u hotelu biti okružen brojnim drugim životinjama što može izazvati stres i anksioznost (posebno ako nije navikao na takva okruženja).

Također, čuvalica će mu pružiti više individualne pažnje i brige u usporedbi s hotelom za pse koji se zbog većeg kapaciteta uglavnom može posvetiti osnovnim potrebama kao što su hranjenje, šetnja i obavljanje nužde. 

Stoga, ako znate da vaš pas voli i treba više pažnje i nježnosti, čuvalica je uvijek bolji izbor tijekom vašeg odsustva.

Nije svako čuvanje isto, stoga jasno razjasnite koga i što tražite

Prije nego što krenete tražiti sitericu za svog psa, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora koji utječu na satnicu ili dnevnu tarifu čuvanja.

Kada jasno definirate svoje potrebe, potraga će biti puno jednostavnija. Vaši kriteriji pretrage bit će suženi samo na one osobe koje zaista odgovaraju vašim željama i zahtjevima. 

Na što se fokusirati?
  • Jasno odredite odgovornosti i zadatke koje očekujete od siterice.
  • Vodite računa o broju. Cijena može biti niža za dodatnog ljubimca. Osim toga, nekim je sitericama važna i dob psa koja također može utjecati na cijenu, bilo da je štene ili odrasli, obučeni pas.
  • Odredite cijenu za čuvanje. Koliko ste spremni platiti po satu ili za određeni posao?
  • Definirajte redovitost čuvanja. Trebate li redovito čuvanje ili samo povremene šetnje?
Kada jasno odredite profil idealne siterice za svog psa prema gore navedenim kriterijima, bit će vam puno jasnije koga tražite i koliko se zapravo cijena može razlikovati od prosjeka.

Koji faktori utječu na cijene čuvanja pasa?

Iznos koji plaćate za čuvanje pasa ovisi o nekoliko faktora.  Za vas smo izdvojili one najčešće.

Iskustvo i vještine siterice

Iskusna i kvalificirana siterica koji se specijalizira za odgoj i obuku pasa može naplaćivati više od prosjeka. 

Ipak, prema našem istraživanju cijena iskusnih hrvatskih siterica ne varira mnogo od prosječne cijene čuvanja pasa u Hrvatskoj koja se kreće oko 6 eura. 

Naravno, ako čuvanje želite usput iskoristiti i kao priliku za učenje vašeg psa novim naredbama ili malo ga trenirati, kvalificirana siterica/trenerica može dodatno naplatiti uslugu što je sasvim opravdano. 

Doba godine

Cijena može varirati i ovisno o godišnjem dobu. Primjerice, vrlo vjerojatno će cijena biti viša za vrijeme ljetnog nego proljetnog odmora.

Ljudi češće putuju tijekom praznika, pa je i potražnja za čuvanjem pasa znatno veća. 

Isto vrijedi i za blagdane, Božić i Novu godinu, kada mnogi psi osjećaju stres izazvan vatrometom i petardama te trebaju nekoga radi osjećaja sigurnosti.

Trajanje čuvanja

Cijena uglavnom ovisi i o trajanju čuvanja. Fiksna cijena za cijeli dan je često povoljnija. Primjerice, ako vam je potrebno čuvanje psa na duže od četiri sata, bolje je odabrati opciju cjelodnevnog čuvanja gdje ćete dobiti nižu cijenu i mogućnost dužeg čuvanja. 

S druge strane, kada trebate čuvanje za vrijeme povremenih izlazaka, to u pravilu ima nižu cijenu.

Mjesto čuvanja 

Bitan faktor je i mjesto gdje se čuvanje odvija–kod siterice ili u kući vlasnika.

Pojedine čuvalice naplaćuju uslugu nešto više ukoliko moraju boraviti u tuđem domu nekoliko dana. Naravno, to nije strogo pravilo i ovisi o preferencijama siterice.
Do 96 % dadilja šalje vlasnicima fotografije i videozapise ljubimca tijekom čuvanja.

Veličina i potrebe psa

Veći psi ili psi s posebnim potrebama mogu zahtijevati povećanu ili specijaliziranu njegu što naravno može povećati cijenu. 

Međutim, prosječna cijena za čuvanje većih pasmina nije toliko različita kao za čuvanje srednjih ili malih pasa. U prosjeku, platit ćete dodatnih 10 centi za većeg psa.

S druge strane, kada govorimo o posebnim potrebama psa, to ne mora nužno značiti da je riječ o psu koji ima neku fizičku manu ili bolest. 

Svakako je važno sa sitericom prodiskutirati o eventualnim traumama i strahovima koje vaš pas ima. Primjerice, neki se psi boje glasnih zvukova i smeta im buka. Stoga ako čuvalica živi negdje u centru grada gdje je iznimno prometno i gdje se konstantno čuje trubljenje sirena, naglasite kako je najbolje zatvoriti prozore osobito za vrijeme spavanja kako bi se izbjegli šokovi.

Ako je pak pas doživio nekakvu traumu i treba više nježnosti i maženja, istaknite i taj dio.

Prema TGM istraživanju, čak 71 % Hrvata svog kućnog ljubimca smatra ravnopravnim članom obitelji. Stoga je u potpunosti razumljivo da mnogi žele da i za vrijeme odsutnosti njihov četveronožni prijatelj dobije dovoljnu količinu ljubavi.

Broj životinja

Imate dodatnog psa ili mačku? Broj također igra ulogu u određivanju cijene. Postoji razlika između brige za jednog psa i njih pet. Čuvalice obično naplaćuju dodatnu naknadu za svakog dodatnog psa za kojeg moraju brinuti ili ga šetati.

Uz sve navedeno, ponekad siterice cijenu određuju i na temelju vrste poslovanja koju imaju. Primjerice, rade li to honorarno ili pak imaju obrt za čuvanje pasa. 

Baviti se isključivo ovim poslom i imati obrt u tu svrhu je ipak skuplje nego kada to radite honorarno uz neki drugi stalni posao. Dakle, konačna cijena ovisi o kompletnoj kalkulaciji i samim troškovima koje dolaze s određenom opcijom poslovanja

Unatoč razlikama u cijenama ovisno o lokaciji ili iskustvu, u trenutku kada guglamo “tražim osobu za čuvanje pasa” svi težimo istom cilju—pronaći pouzdanu i odgovornu sitericu koja će se s ljubavlju brinuti za našeg psa. 

Istražite širok izbor čuvalica pasa na Siterice.hr i odaberite najbolji izbor za vaše omiljene šapice.