InspiracijaLifestyleSigurna igra na otvorenom

Bezbrižna zabava: Savjeti za sigurnu dječju igru na otvorenom

  21. Svibanj 2024.,    9 min. čitati,
Ljeto je pravo vrijeme da djeca uživaju u igri vani i svim čarima prirode. Bilo da trče po parku, istražuju šumu, grade pješčane kule ili se pak igraju u dvorištu, uvijek je važno misliti na njihovu sigurnost. U ovom članku ćemo podijeliti nekoliko jednostavnih i praktičnih savjeta kako biste osigurali da vaša djeca mogu bezbrižno uživati u igri na otvorenom. 
Naučit ćete kako ih pripremiti za vanjske aktivnosti, koje mjere opreza poduzeti te kako reagirati u nepredviđenim situacijama. Dijelimo i neke zanimljive “tips & tricks” 💡 koji će vam zasigurno biti od koristi. 

Zaštitite djecu od sunca

Zaštita od sunca izuzetno je važna za djecu jer su njihova koža i oči iznimno osjetljivi na štetne UV zrake. Dugotrajna izloženost suncu može dovesti do opeklina, sunčanice i dugoročnih oštećenja kože. 

Evo nekoliko savjeta kako zaštititi djecu:

 • Nanesite kremu za sunčanje s SPF 50 najmanje 30 minuta prije izlaska na sunce i ponovite postupak svaka dva sata. ☀️
 • Šeširi s širokim obodom pružaju dodatnu zaštitu licu, ušima i vratu. Idealno bi bilo da šešir ima i UPF zaštitu koja dodatno blokira štetne sunčeve zrake. 👒
 • Osim šešira, i odjeća s ugrađenom UV zaštitom može biti korisna, posebno za dugotrajnu izloženost suncu. 👕
 • Izbjegavajte boravak vani za vrijeme najvećih ljetnih vrućina (10-16 h).
 • Naučite djecu da se uvijek igraju u hladu, posebno tijekom jakog sunca. Organizirajte dječje aktivnosti ispod drveća, suncobrana ili na natkrivenim igralištima. ⛱️

Zaštitite djecu od insekata

Kako bi djeca bila sigurna od ugriza i uboda insekata, važno je poduzeti nekoliko mjera opreza:

 • Nanesite repelent na kožu i odjeću djece kako biste ih zaštitili od komaraca, krpelja i drugih insekata. Birajte proizvode koji su prikladni za djecu i slijedite upute za upotrebu. 
Izbor repelenata
Repelenti koji sadrže DEET, pikaridin ili ulje limunskog eukaliptusa najbolji su izbor.
 • U slučaju ugriza ili uboda, korisno je imati pri ruci kremu koja ublažava svrbež i upalu. Hidrokortizonska krema ili antihistaminski gelovi mogu pomoći u smirivanju iritacije. 
 • Kada se nalazite u područjima gdje je aktivnost insekata visoka, poput šuma ili močvara, dobro je nositi dugu odjeću koja može pružiti dodatnu zaštitu. Birajte lagane materijale koji omogućuju koži da diše (lan ili pamuk), a istovremeno pružaju barijeru protiv ugriza. 🦟
Magdalina Janković
Magistra farmacije
Vrlo jednostavno možete napraviti prirodan sprej protiv komaraca i ostalih insekata od samo dva sastojka koji mogu da koriste i djeca. U bocu s raspršivačem stavite hladno cijeđeno bademovo ulje koje se koristi za njegu i masažu dječje kože i par kapi eteričnog ulja od lavande, limunske trave ili citrusa koji svojim mirisom odbijaju insekte.

Hidratacija

Održavanje hidratacije djece tijekom igre na otvorenom je neophodno, posebno tijekom toplih dana. Evo nekoliko savjeta kako osigurati da vaša djeca ostanu hidratizirana:

 • Pobrinite se da djeca uvijek imaju bocu vode kad su vani. Birajte boce koje su jednostavne za korištenje i prilagođene djeci, tako da ih lako mogu nositi i piti iz njih.
 • Podsjećajte djecu da redovito piju vodu, čak i kad nisu žedna. U vrućim danima, važno je piti češće kako bi se spriječila dehidracija. 💦
Smart boce
Nabavite pametne boce koje imaju podsjetnike za pijenje vode. Ove boce mogu biti zabavne za djecu i pomoći im da razviju naviku redovitog pijenja.
 • Umjesto sokova i gaziranih pića, potičite djecu da piju vodu. Slatka pića mogu doprinijeti dehidraciji i nisu tako učinkovita kao voda u održavanju hidratacije. Ako djeca vole isključivo slatke napitke, dodajte jagode, borovnice ili neko drugo voće u bocu kako bi voda dobila aromu – a i djeci će to biti zabavno!
Pravilna hidratacija omogućit će vašoj djeci da budu energična i zdrava tijekom igre na otvorenom. Redovito pijenje vode pomaže im da se bolje osjećaju i izdrže duže tijekom svojih vanjskih avantura.

Zaštitna oprema

Korištenje zaštitne opreme ključno je za sigurnost djece tijekom određenih aktivnosti. 

 • Kacige za bicikliranje, rolanje i skateboarding: Uvijek osigurajte da djeca nose kacige dok voze bicikl, rolaju se ili "skejtaju". Kacige smanjuju rizik od ozljeda glave u slučaju pada ili sudara. Pobrinite se da kacige pravilno pristaju i da su zakopčane. 🪖
 • Štitnici za koljena i laktove: Kada se djeca bave gore navedenim aktivnostima, preporučljivo je koristiti i štitnike za koljena i laktove kako bi se zaštitili od ogrebotina, modrica i ozbiljnijih ozljeda. 
Lana Račić
Poduzetnica i prometna stručnjakinja
Ako dopustite djeci da voze bicikl bez kacige, ona djeca koja su učena da je kaciga obvezna, postanu poruga drugoj, a i sami stječu dojam da se kaciga nosi na zahtjev roditelja, a ne svjesnost da je zaštita od teških ozljeda glave. Nismo ni svjesni da djeca u dobi između 9 i 12 godina teško mogu razumjeti udaljenost i brzinu kretanja, pa tako ni imati procjene sigurnosti. To je naša odgovornost i jedina je preventiva edukacija djece od njihove najranije dobi.

Prometna sigurnost

Poučavanje djece o prometnoj sigurnosti jedna je od najvažnijih lekcija koju djeca moraju savladati. 
Tužna statistika
Nažalost, prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova, prometne nesreće predstavljaju najčešći uzrok smrtnosti među djecom i mladima u Hrvatskoj, kao i u ostatku svijeta. Neki od njih sudjelovali su u prometu kao vozači bicikla, no puno veći broj poginulih odnosi se na djecu pješake.
Evo nekoliko važnih pravila koje trebaju naučiti te kako im kroz zabavan i jednostavan način možete usaditi navike pravilnog ponašanja u prometu:

 • Objasnite djeci da su ulice i ceste za automobile, a ne za trčanje. Naučite ih da se uvijek zaustave i provjere prije nego što zakorače na cestu.
 • Naučite ih  “gledaj lijevo, desno, a zatim opet lijevo” pravilo prije nego krenu prelaziti cestu. Objasnite im i značenje boja na semaforu.🚦
 • Nazovite pješačke prijelaze "sigurnim stazama" i naučite djecu da ih uvijek koriste. Objasnite im da su ta mjesta najbolja i najsigurnija za prelazak jer vozači očekuju pješake tamo. Ipak, naglasite im da čak i tu trebaju biti oprezni i pažljivo provjeriti stanje prije nego što zakorače na pješački.
 • Malu djecu uvijek držite za ručicu.
Lana Račić
Poduzetnica i prometna stručnjakinja
Mi odrasli modeli smo našoj djeci i u ponašanju u prometu, a u njihovoj dobi od 12 godina smatramo da su postala samostalna za kretanje u prometu. Puštamo ih same na ulicu, a da ih istodobno nismo ništa naučili kako da se u prometu ponašaju, kako da se kreću, kako da paze na sebe. Štoviše, nerijetko smo im bili i loš primjer, kad smo u izuzetnim situacijama skupa s njima pretrčavali prometnicu, jer nam se žuri, pa se to jednom može.

Nadzor male djece za vrijeme igre na otvorenom

Nadzor mlađe djece u parkovima i na igralištima izuzetno je važan. Doslovno ne smijete ni sekunde izgubiti dijete iz vida. 👀

Mala djeca često nisu svjesna opasnosti i mogu biti sklonija padovima ili ozljedama. Stoga je važno da odrasli budu blizu kako bi ih nadzirali i spriječili eventualne nezgode. Također, mala djeca se mogu lako izgubiti u gužvi ili odlutati.
Mala djeca su jako znatiželjna, zato pripazite da ne dodiruju biljke jer potencijalno mogu biti otrovne ili izazvati alergijsku reakciju kod djeteta.

Vodite računa i o tome da dijete ne uzima grickalice i slatkiše od drugih na igralištu jer mogu sadržavati sastojke na koje je vaše dijete možda alergično.

Sigurnost starije djece (igranje bez nadzora)

Iako djeca uvijek trebaju biti pod nadzorom, razumljivo je da starija djeca (12+) žele više slobode, poput šetnji s prijateljima po kvartu ili posjeta obližnjim igralištima. Kako bi to radili sigurno i odgovorno, važno je educirati ih.

Naučite djecu da ne razgovaraju s nepoznatim osobama, bez obzira na to koliko prijateljski ili bezopasno izgledali. Također trebaju znati da nikada ne prihvaćaju hranu ili piće od nepoznatih osoba, jer to može biti opasno.

Evo nekoliko korisnih savjeta za povećanje sigurnosti starije djece koja se igraju bez nadzora:

 • Nabavite pametni sat za djecu kako biste mogli pratiti njihovu lokaciju u svakom trenutku.
 • Ako dijete ima mobitel, naučite ga da uvijek mora odgovarati na vaše pozive ili poruke. 📲
 • Naučite djecu kako podijeliti svoju lokaciju putem mobitela s vama, kako biste uvijek znali gdje se nalaze. 📍
Kako podijeliti lokaciju?
Možete uključiti “Gdje je moj telefon” opciju u postavkama mobitela ili jednostavno podijeliti lokaciju putem WhatsAppa.

Savjeti za sigurnu igru u dvorištu

Igranje u dvorištu može biti izuzetno zabavno, ali čak i tu mogu postajati potencijalne opasnosti. Evo što možete učiniti kako biste stvorili sigurno okruženje za svoju djecu unutar dvorišta:

 • Ogradite dvorište: Uvijek je dobro da je dvorište ograđeno sigurnom ogradom kako biste spriječili da djeca izlaze van i da nepozvani gosti ulaze. 🏡
 • Zaključajte alate i kemikalije: Držite vrtne alate, pesticide i druge opasne tvari zaključane i izvan dosega djece kako biste spriječili nezgode. 🔑
 • Koristite mekane materijale ispod opreme za igru: Postavite materijale poput gume, pijeska ili drvene strugotine ispod ljuljački, tobogana i drugih sprava za igru kako biste ublažili padove. 🛝
 • Postavite barijere oko bazena i roštilja: Postavite sigurnosne ograde ili barijere oko bazena i roštilja kako biste spriječili nesreće i ozljede. ⚠️
 • Uvijek nadzirite djecu: Čak i u dvorištu, djeca trebaju biti pod nadzorom odraslih kako biste mogli brzo reagirati u slučaju potrebe. 🔍
Pronađite balans
Brinite o sigurnosti svoga djeteta, no istovremeno mu nemojte u potpunosti uskratiti osjećaj slobode. Dajte mu priliku i da ponekad pogriješi, padne i ponovno ustane. Djeca, baš kao i odrasli, najbolje uče na vlastitim greškama.

Objasnite svojoj siterici sva pravila oko igre vani

Ako dijete ostavljate siterici, važno je detaljno objasniti sve uvjete i pravila vezana uz igru na otvorenom. Zasigurno ne želite da dođe do nepotrebnog nesporazuma i diskusije. Zato sve detalje, uvjete i pravila iskomunicirajte na vrijeme.

Za mlađu djecu:

 • Izbor sigurnih igrališta: Recite siterici gdje najčešće idete i koja su sigurna igrališta u blizini. Upozorite je na ona gdje se skupljaju beskućnici ili koja su puna smeća. 🛝
 • Čistoća i higijena: Naglasite siterici da bude oprezna s higijenom djeteta, posebno na igralištima koja su prljavija. Spremite joj vlažne maramice i vodu.
 • Zaštita od sunca i hidratacija: Podsjetite sitericu na važnost zaštite od sunca. U torbu joj spremite kremu sa SPF faktorom, šešir i bocu vode. 
 • Prva pomoć: Provjerite je li siterica upoznata s osnovnim postupcima prve pomoći i zna li broj hitne pomoći. 🆘
 • Ponašanje s drugom djecom: Razgovarajte o očekivanom ponašanju djeteta s drugom djecom vani te kako rješavati eventualne konflikte.

Za stariju djecu:

 • Raspored aktivnosti: Razgovarajte s sitericom o planovima vašeg djeteta – kad je vrijeme za učenje, a kad za igru. 
 • Vremenska ograničenja: Ako dozvoljavate djetetu da ide vani s prijateljima, postavite jasne smjernice o vremenu kada se očekuje da se vaše dijete vrati kući. ⏰
 • Zabranjene lokacije: Ako dijete (naročito tinejdžeri od 14+ godina) žele ići u kafić s prijateljima, siterica mora znati koja mjesta su mu dozvoljena, a koja pak ne.
 • Komunikacija putem mobilnog telefona: Ako vaše dijete nosi mobilni telefon, naglasite važnost redovite komunikacije s njima tijekom izlazaka i omogućite siterici način da vas kontaktira ako je potrebno. 📳
 • Pravila ponašanja: Razgovarajte o očekivanjima u ponašanju vašeg djeteta i kako se nositi s potencijalnim situacijama koje mogu nastati tijekom izlazaka.
 • Hitne situacije: Osigurajte da siterica zna kako postupiti u hitnim situacijama i ima li pristup vašim kontaktima ili brojevima hitnih službi.
Osim svega navedenog također joj obavezno spomenite ako dijete ima neke alergije ili bolesti koje treba tretirati odgovarajućim lijekovima.

Također, u jednom od naših prethodnih članaka podijelili smo sjajnu checklistu za dadilje koja može pomoći i vama i njoj da ne zaboravite ništa važno i osigurate da je sve pod kontrolom.

Sigurnost na prvom mjestu

Kroz ove praktične smjernice za zaštitu od sunca, insekata i dehidracije, osigurajte da djeca mogu uživati u igri bez rizika od opeklina, uboda, dehidracije i ostalih vanjskih opasnosti. 

I, naravno, prenesite sve te informacije svojoj siterici kako bi i ona mogla guštati s vašim mališanima na svježem zraku.

Uvijek budite pažljivi, educirani i poduzmite sve mjere opreza kako biste osigurali da dijete može bezbrižno uživati u čarima prirode i igre na otvorenom. 😊