InspiracijaČišćenjePlijesan i kondenzacija na prozorima

Kondenzacija na prozorima: Savjeti za prozore bez plijesni

  13. Svibanj 2024.,    6 min. čitati,
Kondenzacija na prozorima može izazvati niz problema i dovesti neželjene posjetitelje zvane plijesan u vaš dom. Pljesnivi prozori ne samo da izgledaju poprilično ružno i mogu uništiti prozore, već predstavljaju i rizik za zdravlje. Srećom, postoje rješenja za sprječavanje kondenzacije i borbe protiv plijesni. 

Plijesan zahtijeva hitan tretman

Plijesan na prozorima morate shvatiti ozbiljno. Ako je pronađete na svojim prozorima, važno je odmah djelovati jer će se ona samo nastaviti gomilati. Pokušajte je se što učinkovitije riješiti i spriječiti daljnje širenje.

Plijesan ispušta mikroskopske spore u zrak koje mogu izazvati iritaciju dišnog sustava i pogoršati alergijske reakcije. To može dovesti do curenja nosa, kašlja, nedostatka zraka, pa čak i razvoja astme. Prema EPA-i, procjenjuje se da 4,6 milijuna ljudi u SAD-u ima astmu uzrokovanu vlagom i plijesni u domu što je svakako zabrinjavajuća brojka.
 
Plijesni ozbiljno utječu na dišni sustav. Ako vam je potrebno više napora da udahnete i izdahnete ili osjetite čudno zujanje u plućima i grlu, to bi mogao biti znak nastanjenja gljivica. 

Najosjetljivija su djeca čija su pluća još u razvoju. Inženjer zaštite okoliša Michael Pinto ističe da dojenčad izložena plijesni kod kuće ima gotovo tri puta veću vjerojatnost da će razviti astmu nego ona koja nisu bila izložena plijesni u kući u prvoj godini života.

Kako je plijesan na prozorima povezana s razvojem astme?

Prema istraživanju, ugotrajno udisanje pljesnivog zraka može izazvati trajna oštećenja bronha, pa čak i razvoj astme.

Simptomi slični sezonskoj prehladi kao što su začepljen nos, curenje nosa, kašalj, glavobolja ili kihanje mogu biti znakovi problema s plijesni. 

Osobe sklone alergijama mogu reagirati na plijesan alergijskim simptomima kao što su svrbež očiju ili koprivnjača. Za osobe koje pate od alergija preporučujemo da ne podcjenjuju dubinsko čišćenje.

Ako primijetite da ste skloniji suhoj koži i prištićima, plijesan bi također mogla biti kriva za to. Lokalne kreme i lijekovi mogu pružiti privremeno olakšanje, ali dok se gljivice ne uklone zauvijek, iritacija kože će se nastaviti. 

Posljednje, ali ne i najmanje važno, plijesan može utjecati na mentalno zdravlje, čak i ako se radi o manje poznatom simptomu. Prema Psychology Today, plijesan bi mogla biti odgovorna za vaš ubrzani um, depersonalizaciju ili napadaje panike. Izloženost plijesni također je povezana s blagom, pa čak i umjerenom depresijom.

Osim zdravstvenih problema, kondenzacija na prozorima može izazvati probleme i u vašem domu. 

Vrlo lako će se stvoriti plijesan koja uništava površine, bez obzira radi li se o gipsu, drvu ili plastici. 

Neugodan miris, ružan izgled i opasnost za zdravlje dovoljno su dobri razlozi da se što prije pokušamo riješiti ovih napasti.

Uz to, kondenzacija na prozoru i plijesan koja nastaje uništava izolaciju zbog čega ćete morati više grijati što automatski znači i viši račun za struju i režije.

Zbog čega nastaje kondenzacija na prozorima i kako je spriječiti?

Kondenzacija prozora se vrlo lako može uočiti zbog zamagljenih stakala. Ne mora značiti da će plijesan nastati odmah nakon kondenzacije, no ukoliko se kondenzacija učestalo pojavlja, šanse za to su poprilično velike.

Plijesan karakteriziraju specifične mrlje. Te mrlje mogu biti različitih boja ovisno o vrsti plijesni, a najčešće su crne, zelene, smeđe ili bijele boje. U početku to može biti samo neupadljiva mala točkica, ali se s vremenom može lako proširiti.

Plijesan na prozorima stvara karakterističnu teksturu na površini prozorskog okvira ili stakla. Može biti u obliku neravnog, vlaknastog ili baršunastog sloja. 

I najgore od svega – plijesan voli rasti, pa je važno redovito provjeravati prostorije. 

Plijesan također ima svoj iznimno neugodan miris. Ako osjetite miris vlage u blizini prozora, to bi mogao biti znak plijesni.

Pojavu kondenzacije na prozorima i rast plijesni može uzrokovati nekoliko okidača. Najčešći se uglavnom odnose na vlagu i lošu ventilaciju. 

1. Vlaga kao glavni okidač

Stvaranje kondenzacije i rose na prozorima najčešće je uzrokovano temperaturnom razlikom između vanjske i unutarnje okoline. Pripazite na plijesan oko prozora, osobito u hladnijim i vlažnijim mjesecima u godini. Niska temperatura zajedno s višom vlagom dovodi do kondenzacije pare i time potiče rast plijesni.

Kolika bi trebala biti idealna vlažnost zraka u prostoriji?
Kada topli zrak u prostoriji dođe do hladnog stakla prozora, stvara se kondenzacija (voda), stvarajući idealno okruženje za rast plijesni. Prema EPA-i, unutarnja vlažnost zraka trebala bi se održavati ispod 60 %. Idealno bi bilo između 30 i 50 %.

2. Ne provjetravate dovoljno i imate lošu izolaciju

Koliko često provjetravate svoj dom? Neadekvatna ventilacija u prostoriji može uzrokovati nakupljanje vlage i ograničiti izlazak vlažnog zraka prema van. 

U kombinaciji s lošom izolacijom prozorskih okvira, doslovno ste stvroili savršeno tlo za razvoj plijesni. Nedovoljna izolacija oko prozorskih okvira omogućuje ulazak vlage i zraka izvana što dovodi do kondenzacije i rasta plijesni.

3. Nedovoljno grijanje

Zvuči li čudno da smo u prethodnoj točki spomenuli nedostatak ventilacije, a sada tvrdimo suprotno? 

Ipak, nismo pogriješili jer niske sobne temperature također mogu povećati rizik od kondenzacije i rasta plijesni. 

4. Ostali izvori vlage

Bilo da imate obično cvijeće, akvarij ili stalak za sušenje odjeće blizu prozora, ti mali izvori mogu povećati vlažnost oko prozora i pridonijeti razvoju zelene plijesni.
Jeste li znali?
Za 20 minuta tuširanja u zrak dospije do 200 g vode, a mi tijekom jednog dana znojenjem i disanjem u zrak ispustimo 300 g vode. Prostorije s većom vlagom, kao što su kupaonice i kuhinje, potrebno je provjetravati što više.

Sigurne metode za čišćenje plijesni

Kako ukloniti plijesan s prozorskih površina? Ovo su tri najučinkovitije metode:

 • Vodikov peroksid: Kombinirajte tri posto vodikovog peroksida s dvije trećine vode u bočici s raspršivačem. Ipak, treba imati na umu da peroksid može biti previše agresivan za neke površine, stoga je preporučljivo testirati njegovu reakciju na manje vidljivom mjestu prije upotrebe. Stručnjakinja za čišćenje Eliška preporučuje dodavanje nekoliko kapi 100% eteričnog ulja s antifungalnim djelovanjem za još bolji učinak – npr. eukaliptus i čajevac. 
 • Bijeli ocat: Ocat je još jedna učinkovita i netoksična opcija koju možete koristiti u kombinaciji s razrijeđenom vodom ili samostalno, ovisno o količini plijesni.
 • Sredstvo za uklanjanje plijesni i truleži: Postoje specijalizirani proizvodi namijenjeni za uklanjanje plijesni i truleži. Za pravilno korištenje, uvijek slijedite upute na proizvodu.
Eliška Popková
Stručnjakinja za čišćenje
Budite oprezni kada koristite peroksid. Vodikov peroksid ima izbjeljujuće djelovanje pa se ne preporučuje koristiti na obojenim i tamnim površinama. Za uklanjanje plijesni u tim slučajevima upotrijebite 10 % bijeli ocat umjesto peroksida.

Kako ukloniti plijesan s prozora pomoću bijelog octa?

Kao što smo ranije spomenuli, ocat je čarobnjak u čišćenju kućanstva, a također vam može pomoći u uklanjanju plijesni. Evo i kako:

 • Napunite raspršivač bijelim octom i vodom u omjeru 1:1. 
 • Mješavinu octa temeljito poprskajte po kalupu.
 • Octu treba vremena da uništi plijesan, stoga ga ostavite da djeluje barem 20 minuta.
 • Upotrijebite četku za ribanje i toplu vodu da izribate plijesan.
 • Obrišite površinu toplom vodom i pustite da se područje osuši.

Ako se plijesan ponovno pojavi, pokušajte ponoviti cijeli postupak. Nemojte zaboraviti uvijek nositi rukavice kada radite s octom kako biste izbjegli iritaciju.

Kako se riješiti plijesni na brtvi prozora?

Ako primijetite plijesan oko brtve prozora, prvo pokušajte očistiti zahvaćeno područje. Ako čišćenje ne pomogne, morat ćete ukloniti brtvu, očistiti i zatim ponovno nanijeti novo brtvilo. 

 • Počnite utrljavanjem paste od vode i sode bikarbone na brtvilo.
 • Ostavite pastu oko 10 do 15 minuta, a zatim je uklonite četkom ili spužvom.
 • Za bolje uklanjanje ostataka sode bikarbone samo poprskajte područje bijelim octom razrijeđenim s vodom i obrišite.
 • Nakon što pasta nestane, isperite područje čistom, toplom vodom i temeljito osušite.
Ako čišćenje ne pomogne, morat ćete ukloniti brtvu i zatim ponovno nanijeti novo brtvilo. 
Eliška Popková
Stručnjakinja za čišćenje
Ne miješajte bijeli ocat s vodikovim peroksidom ili drugim komercijalnim proizvodima koji sadrže klor. Miješanje ovih tvari može biti opasno za zdravlje! Stoga uvijek ove preparate koristite odvojeno ili dobro isperite vodom nakon korištenja.
Najučinkovitija opcija je prevencija, stoga se potrudite spriječiti pojavu plijesni na prozorima kako se ne bi stvorilo okruženje u kojem one napreduju.

Kako spriječiti kondenzaciju na prozorima i nastanak plijesni?

 • Ako imate drvene prozore, okvire redovito tretirajte posebnim sredstvom protiv gljivica.
 • Nabavite odvlaživač zraka koji istovremeno pomaže i u čišćenju zraka u prostoriji.
 • Prozore redovito obrišite suhom krpom, osobito u prostorijama koje se slabije zagrijavaju; primjerice spavaća soba ili hodnik.
 • Ako niste kod kuće cijeli dan, otvorite prozor na “V” dok vas nema. Ali kada ste kod kuće, uvijek otvorite širom prozor da se dobro prozrači prostorija.
 • Ako želite držati vlagu u kući pod kontrolom, onda je dobra ideja nabaviti higrometar.
 • Zavjese od debele tkanine onemogućuju prirodnu cirkulaciju zraka u stanu, stoga birajte tanke i prozračne zavjese.
I za kraj, bitno je istaknuti da plijesan na prozorima nije samo estetski problem, već može biti i ozbiljan rizik za naše zdravlje. Zato je prevencija najbolji način da osigurate zdrav i siguran dom za sebe i svoju obitelj. Čistite prozore redovito i provjeravajte svoj dom kako biste spriječili kondenzaciju na prozorima i pojavu tvrdoglave plijesni. Na taj način osigurat ćete zdravu i čistu okolinu za sebe i svoje najmilije.