InspiracijaČuvanje djeceCijene za čuvanje djece

Koje su cijene za čuvanje djece u Hrvatskoj za 2024.?

  2. Travanj 2024.,    7 min. čitati,
Svi mi za svoju djecu želimo samo najbolje. No, istovremeno, svjesni smo da nam je ponekad vrijeme ograničeno i da ne uspijevamo obaviti sve aktivnosti i obaveze bez pomoći. 

Možda se ponekad jednostavno želite malo odvojiti. Uživati u večeri za dvoje. Izaći s prijateljicama. I upravo tada shvatite da vam treba dadilja.

No, prilikom potrage vrlo vjerojatno ćete naići na raznorazne cijene što dovodi do pitanja: Koliko zapravo košta usluga dadilje? Koje su cijene za čuvanje djece u Hrvatskoj?
Baš kao ni za jednu drugu uslugu, pa tako ni za dadilje, ne postoji jedna univerzalna cijena. U konačnici, cijena čuvanja ovisi o brojnim faktorima koje treba uzeti u obzir.

Primjerice, mnogi ne znaju da cijene ovise i o gradu za koji tražite uslugu, pa tako nećete platiti isti iznos za čuvanje djece u Splitu ili pak Rijeci.

A kako biste dobili što bolji uvid u cijene diljem Hrvatske, izradili smo karte s detaljnim prikazom različitih regija.

Cijene čuvanja djece u Hrvatskoj

Prosječna cijena čuvanja djece u Hrvatskoj je 7,10 eura po satu.
Prosječne satnice za čuvanje djece variraju diljem Hrvatske pri čemu životni troškovi i ostali ekonomski faktori igraju važnu ulogu.

Prije nego što vam pokažemo koje su prosječne cijene dadilja na temelju podataka s naše platforme, podijelit ćemo s vama mišljenja roditelja na ovu temu.

U Facebook grupi 💖Tete čuvalice i roditelji koji trebaju čuvanje💖 👼 Spas u zadnji čas 👼, pitali smo roditelje koliko su spremni izdvojiti za dadilju, a ovo su rezultati istraživanja:
Od ukupno 627 glasova, njih čak 42 % se slaže da je satnica od 6 eura najprihvatljivija. S druge strane, svega 3 % glasova podržava satnicu veću od 8 eura.
 
Sada pogledajmo koliko se mišljenja i mogućnosti roditelja razlikuju od ponude. Donosimo vam pregled prosječnih cijena čuvanja djece u najvećim hrvatskim gradovima i regijama.

Cijene čuvanja djece po gradovima

Grad Cijena po satu za čuvanje
Zagreb 8,00 €
Zadar 7,70 €
Velika Gorica 7,40 €
Split 7,30 €
Pula 7,10 €
Rijeka 6,50 €
Slavonski Brod 5,90 €
Varaždin 5,60 €
Osijek 5,50 €
Izvor podataka za našu analizu bio je 2000 korisničkih profila na Siterice.hr
Glavni grad Zagreb drži najvišu cijenu zbog općenito nešto boljih uvjeta u pogledu većeg broja radnih mjesta, mogućnosti dodatne zarade i najvišeg životnog standarda.

No, ništa puno lošiji nije ni Zadar, koji je jedan od najuređenijih dalmatinskih gradova i s punim pravom drži nešto viši cjenovni rang od ostatka Dalmacije. 

Osim toga, Zadar je poznat po svom Sveučilištu koje ima Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja koji pohađaju studenti iz cijele Hrvatske.

Upravo ovakvim satnicama Zadar zasigurno motivira svoje građanke odgojiteljice da ostanu u gradu i ovdje uživaju u svom zanimanju.

Prema dosadašnjem iskustvu, mnogi nakon završetka preddiplomskog studija predškolskog odgoja u Zadru odu diplomirati dalje u Zagreb, nakon čega mnogi ostanu i zaposle se upravo tamo. 

Satnica u Zadru vrlo dobro parira onoj u našoj metropoli, te upravo zato možda privuče studente odgojitelje nazad u Dalmaciju.

Cijena čuvanja djece po županijama

Županija Cijena po satu za čuvanje
Dubrovačko-neretvanska županija 8,60 €
Zadarska županija 8,10 €
Grad Zagreb 7,70 €
Šibensko-kninska županija 7,50 €
Zagrebačka županija 7,40 €
Splitsko-dalmatinska županija 7,40 €
Primorsko-goranska županija 7,30 €
Međimurska županija 7,20 €
Krapinsko-zagorska županija 6,90 €
Istarska županija 6,90 €
Vukovarsko-srijemska županija 6,60 €
Bjelovarsko-bilogorska županija 5,90 €
Požeško-slavonska županija 5,80 €
Varaždinska županija 5,70 €
Virovitičko-podravska županija 5,60 €
Brodsko-posavska županija 5,50 €
Osječko-baranjska županija 5,50 €
Karlovačka županija 5,10 €
Koprivničko-križevačka županija 5,00 €
Izvor podataka za našu analizu bilo je 2000 korisničkih profila na Siterice.hr
Siterice same određuju svoje cijene. Izvan Zagreba, cijena se kreće u prosjeku oko 6,75 eura po satu. U Zagrebu su cijene više. Prosječna satnica je 7,70 eura za sat vremena čuvanja djece. Ipak, županija s najvećom prosječnom satnicom je Dubrovačko-neretvanska s čak 8,60 eura po satu.

Nisu sve siterice iste — razjasnite koga i što tražite

Prije nego što uopće započnete potragu za sitericom, jasno definirajte kriterije koji utječu na satnicu.

Tek nakon što odredite svoje zahtjeve, moći ćete se baciti u potragu za idealnom dadiljom jer ćete se u tom trenutku usmjeriti isključivo na one koje zadovoljavaju vaše uvjete.

Evo na što se trebate usredotočiti:

  • Jasno odredite dužnosti i zadatke koje očekujete od siterice. Hoće li usluga biti fokusirana isključivo na čuvanje djeteta ili biste željeli uključiti i neku vrstu poduke, aktivnosti, brigu o kućnim ljubimcima ili pak čišćenje?
  • Razmotrite dob djece za koju će siterica brinuti. Dob djece može utjecati na razinu potrebnog iskustva. Za mlađu djecu do 3 godine bolje je imati što iskusniju dadilju. Također, briga o novorođenčetu zahtijeva drugačije vještine od brige o školarcu. Koja iskustva biste željeli da dadilja ima?
  • Postavite jasno definiran proračun za čuvanje djece. Koliko ste spremni platiti po satu ili za određeni posao/period?
  • Definirajte redovitost čuvanja. Trebate li redovito čuvanje ili samo povremenu pomoć u hitnim situacijama?
  • Razjasnite koje posebne vještine očekujete od dadilje. Je li vam dovoljno da siterica govori samo hrvatski jezik ili želite da zna i neke druge strane jezike? Ako da, koje jezike? Tražite li nekoga tko će istovremeno pomagati vašoj djeci s matematikom ili nekim drugim predmetom?
Kada jasno definirate profil dadilje prema gore navedenim kriterijima, dobit ćete bolju predodžbu o tome koga tražite i koliko se cijena zapravo može razlikovati od prosjeka.

Koji faktori utječu na cijenu čuvanja djece?

Iznos koji ćete platiti za čuvanje djece ovisi o nekoliko faktora, a ovo su najčešći:

Staž i iskustvo dadilje

S iskustvom i stažem, naravno raste i cijena za čuvanje djece. 

Siterice s iskustvom višim od 5 godina sat obično naplaćuju oko 7,78 eura dok je za one s manje od 5 godina iskustva prosječno 6,74 eura cijena po satu.

Dodatni zahtjevi osim samog čuvanja djece

Cijena dadilje može se znatno razlikovati ovisno o zadacima koje zahtijevate tijekom čuvanja. 

Primjerice, iznos može biti veći ako trebate pripremu toplih obroka, poduku, prevoženje djece s raznih aktivnosti ili noćno čuvanje.

Posebne potrebe djece

Posebne potrebe često zahtijevaju više pažnje, stručna znanja ili iskustvo iz prakse što se odražava na naknadu dadilje. 

Gluha djeca, autistična djeca, djeca s ADHD poremećajem i drugim specifičnim potrebama trebaju uz sebe nekoga tko ima odgovarajuća znanja i vještine kako bi zajedničko vrijeme proveli kvalitetno i bez poteškoća.

Trenutna tržišna cijena

Cijene se, naravno, mijenjaju s vremenom.

Prosječne cijene čuvanja djece tijekom posljednje dvije godine porasle su baš kao i cijene svih ostalih usluga. Dakle, gotovo svaka nova cijena odražava trenutačnu situaciju na tržištu.
Inflacija je također utjecala na cijenu čuvanja djece. Primjerice, prije inflacije prosječna cijena za čuvanje djece je iznosila 4-5 eura po satu. Trenutna prosječna cijena je 7,10 eura.

Dob djeteta

Manja djeca zahtijevaju više pažnje, brige i njege. Iz tog razloga će, primjerice, briga o novorođenčetu biti skuplja nego briga o desetogodišnjem djetetu. 

Osim toga, ne usuđuju se baš sve dadilje brinuti za bebe.

S druge strane, postoje dadilje koje se specijaliziraju upravo za brigu o maloj djeci i bebama. Njihove cijene se u prosjeku kreću oko 6,53 eura što je zapravo iznenađujuć iznos u usporedbi s generalno prosječnom satnicom od 7,10 eura.

Broj djece

Briga o više djece uglavnom je skuplja od brige o jednom djetetu. 

Razlog tomu je potreba za dodatnim resursima, vremenom i pažnjom kako bi se osiguralo kvalitetno čuvanje i posvetila maksimalna pažnja svakom djetetu.

Dvojezičnost

S dvojezičnom dadiljom vaša djeca dobivaju jedinstvenu priliku da nauče novi jezik od malih nogu. 

Učenje stranih jezika na zabavan način, poput pjevanja pjesmica ili čitanja bajki može utjecati na cijenu dadilje, no jedno je sigurno — to je svakako investicija koja se isplati.

Prosječna cijena dvojezičnih dadilja po satu

  • Talijanski: 7,22 €
  • Njemački: 7,15 €
  • Engleski: 7,33 €
  • Španjolski: 7,96 €
  • Francuski: 6,70 €
Redovitim vježbanjem stranog jezika, djeci taj drugi jezik postaje prirodniji te se ne ustručavaju koristiti ga u svakodnevnom životu i razgovoru.
Siterice koje nude engleski jezik kao drugi jezik u prosjeku naplaćuju 7,33 eura po satu čuvanja.

Čuvanje u domu obitelji ili čuvanje kod dadilje

Većina dadilja nudi čuvanje djece isključivo u domu obitelji. 

Tek 1 od 10 dadilja nudi čuvanje djece kod sebe doma. Iako je čuvanje direktno kod dadilje u prosjeku malo jeftinije, zakonski propisi vezani uz čuvanje kod dadilje su zahtjevniji nego direktno kod obitelji.

Redovitost čuvanja i udaljenost

Udaljenost čuvanja od mjesta stanovanja dadilje ili ukupno trajanje čuvanja također definira cijenu. Ako trebate redovito čuvanje, dadilje uglavnom budu otvorene za raspravu o povoljnijoj cijeni ili dogovoru za fiksnu naknadu.

Unatoč razlikama u cijenama ovisno o lokaciji ili iskustvu, u konačnici cilj je samo jedan – pronaći pouzdanu i dobru dadilju koja će se brinuti o vašoj djeci kao o vlastitoj. Glavni prioritet pri odabiru je svakako visoka odgovornost dadilje, a zatim sve ostalo. 

Preporučujemo vam da odmah na početku iznesete svoja očekivanja i potrebe kako bi se izbjegle neugodnosti i nesporazumi.

Kada razmišljate o cijeni dadilje, imajte na umu da je ulaganje u kvalitetnu uslugu čuvanja djece zapravo ulaganje u njihov razvoj. Odabirom prave siterice vaše dijete će osim sigurnog boravka za vrijeme vaše odsutnosti dobiti i puno više – naučit će nove stvari, steći nove vještine, poboljšati komunikaciju te stvoriti jedan kvalitetan i lijep odnos.

Kada znate da su vaši mališani u sigurnim rukama s lakoćom i bez stresa ćete obaviti baš sve što ste planirali.