InspiracijaČuvanje djeceKako pronaći dobru dadilju za svoje dijete?

Kako pronaći dobru dadilju za svoje dijete?

  16. Svibanj 2024.,    5 min. čitati,
Pronaći dobru dadilju je poprilično izazovno za sve roditelje. No, ne mora nužno biti tako. Naravno, svatko želi samo najbolje za svoju djecu—pouzdanu dadilju koja će djeci pružiti ne samo brigu, već i nešto dodatno. Dadilju na koju se možete osloniti u svakoj situaciji. Kojoj možete vjerovati. 
A upravo mi smo tu da olakšamo cijeli proces. Dovoljno je slijediti nekoliko osnovnih koraka i pronaći pravu osobu će biti jednostavnije nego što mislite.

Evo na što trebate obratiti pažnju.

Otvorena komunikacija od samog početka

Prva bitna stvar je stvoriti atmosferu u kojoj se nijedna strana ne ustručava dijeliti svoja mišljenja i osjećaje. 

Kada krenete u potragu za savršenom dadiljom, vaša očekivanja bi trebala biti u potpunosti jasna. Morate znati što želite, što očekujete od čuvanja, ali i što niste spremni prihvatiti. 

Na samom početku se otvoreno izjasnite oko svakog detalja kojeg smatrate važnim.

Kako započeti otvorenu i iskrenu komunikaciju s potencijalnom dadiljom od samog početka?
  • Pravila i upute: Postavite pravila i upute koje dadilja treba slijediti tijekom čuvanja. Na primjer, to može biti  vrijeme za obroke djece, vrijeme rezervirano za određene zadatke ili spavanje.
  • Postavljanje jasnih granica: Ova pravila se mogu odnositi ne samo na zahtjeve za djecu, što smiju ili ne smiju raditi, već i na pravila kućanstva.
  • Cijena i način nagrađivanja: Dogovorite se koliko često, po kojoj cijeni i na koji način ćete dadilji dati bonus/povišicu. Pronađite način koji odgovara objema stranama.

Budite jasni i konkretni

Jasno iznesite svoja očekivanja glede brige za djecu, uključujući obveze i opseg posla. Što su vaši zahtjevi precizniji, to će dadilja bolje razumjeti vaše želje.

Definirajte vrijeme čuvanja i napravite raspored

Unaprijed odredite koliko ćete puta tjedno trebati dadilju i na koliko sati.  To će vam pomoći pronaći dadilju kojoj odgovara vaš raspored i na koju ćete se uvijek moći osloniti. Osim toga, dadilja će se moći pripremiti i organizirati svoje vrijeme. Kod redovitog čuvanja najbolje funkcionira tjedni ili mjesečni raspored koji ćete dogovoriti s dadiljom. 

Također razjasnite kako ćete postupiti ako iznenada trebate čuvanje djece izvan rasporeda. Pitajte dadilju koliko ranije joj se trebate javiti kada nešto iskrsne i hitno trebate čuvanje.

Navedite specifične zahtjeve za djecu ako postoje

Ako vaša djeca imaju posebne potrebe, razmislite o tome kakva će briga biti potrebna. Trebaju li redovito uzimati lijekove? Imaju li alergije na određenu hranu? Sve te važne informacije dadilja treba znati.

Aktivnosti

Je li vam bitna samo sigurnost i čuvanje djece ili pak očekujete dodatne usluge od dadilje? Želite li pomoć oko domaće zadaće ili brige o kućnom ljubimcu istovremeno? Sve aktivnosti koje očekujete od čuvanja razjasnite unaprijed. Također, imajte na umu da ne mora svaka dadilja pristati na dodatne zahtjeve.

Ako želite spojiti čuvanje s mogućnošću da vaša djeca nauče nešto novo ili razviju svoje vještine i znanje, postoje specijalizirane dadilje upravo za to. Ako tražite dadilju koja govori strani jezik, svira neki instrument ili pak pruža usluge podučavanja nekog određenog predmeta, filtrirana potraga na Siterice.hr će vam olakšati pronalazak idealne dadilje.

Testirajte dadilju u konkretnim situacijama

Što je za vas prihvatljivo tijekom čuvanja, a što nipošto ne možete prihvatiti? Svatko ima drugačiji pogled na odgoj i upravo u ovom trenutku dolazi do najviše nesporazuma. Situacije kojima su nekima skroz u redu, za druge mogu biti potpuno neprihvatljive.
Testirajte dadilju u konkretnim situacijama. Demonstrirajte situaciju i pitajte kako bi se postavila u datom trenutku.

Na primjer, što će učiniti ako dijete u parku počne uzimati igračke drugoj djeci što ih dovede do suza?

  • Kako će postupiti?
  • Koje će korake poduzeti kako bi riješila situaciju?
  • Hoće li uključiti i druge roditelje?
Ako se vaše reakcije podudaraju, odlično!
Mama Ivona
Ispred zgrade imamo park i već smo se prvi dan čuvanja s dadiljom spustili dolje. Moj sin koji je tada imao dvije godine je odmah potrčao prema djevojčici koja je jela bombone na drugoj klupi. Na inicijalnom razgovoru, dadilji sam spomenula da sinu ne dajem slatkiše zbog hiperaktivnosti i dadilja je pravovremeno i ispravno reagirala u tom trenutku. Prišla je mom Marku nježno i odvratila mu pažnju od bombona na indirektan način tako da smo izbjegli suze i dramu u parku. Pozvala ga je da zajedno skupljaju kamenčiće u kanticu na što je Marko odmah zaboravio na slatkiše. Jako mi se svidio njezin pristup, veseli duh i kako je upamtila sve što smo pričale. Ostala je naša čuvalica sve dok nismo preselili u drugi grad.
Ako vam se ne svidi pristup koji dadilja predlaže, prodiskutirajte o tome. Međutim, ako uočite velike razlike u razmišljanjima, to bi mogao biti prvi znak da biste trebali tražiti drugu dadilju.

Procijenite međusobnu kompatibilnost

Razgovarajte s potencijalnom dadiljom o vrijednostima i pristupu brizi o djecu. Važno je da se vaše vrijednosti što više podudaraju, posebno kada je riječ o disciplini i odgoju.

Ako je moguće, promatrajte kako potencijalna dadilja komunicira s vašom djecom. 

Kako se zabavlja s njima? Kako pokazuje interes za njihove potrebe? Kako pregovara s njima? Ako vam se sviđa ono što vidite, vrijeme je da joj date priliku za čuvanje vaših mališana.

Jedan od dobrih načina procjene može biti posjet restoranu ili kafiću zajedno s dadiljom i djecom. To će vam pružiti priliku vidjeti kako se ponaša u različitim situacijama.
Mama Ela
Kod procjene nam je bitan prvi razgovor uživo koji traje minimalno 45 min. Vidimo kako čuvalica reagira verbalno i neverbalno na ono što pričamo u vezi navika, odgoja, naših očekivanja i na to kako postupamo s djetetom i procjenjujemo hoćemo li se slagati i na neki način pokušavamo stvoriti sliku o tome hoće li se držati naših uputa kad nas nema. Važno nam je da dijelimo pogled na neke stvari i ne osjećamo osudu od osobe koja će dolaziti u naš dom više puta tjedno i biti dio odgoja našeg djeteta.

Probno čuvanje

Ako vi i vaša djeca nemate iskustva s čuvanjem, nemojte odmah skakati u duboku vodu. Najprije dajte priliku kraćim intervalima čuvanja, kao što su, recimo, 2 sata tijekom poslijepodneva. Nije preporučljivo odmah započeti s dugim noćnim čuvanjem.

Probno čuvanje omogućuje vam bolje upoznavanje s načinom čuvanja i brige koji određena dadilja prakticira. To će vam zasigurno dati povjerenje i mir za daljnje čuvanje. Tijekom probnog čuvanja također je prikladno ostati u blizini za svaki slučaj.

Pitajte djecu za mišljenje

Nakon probnog čuvanja, posvetite vrijeme razgovoru sa svojom djecom.  Pitajte ih što im se svidjelo kod čuvanja, što im se nije svidjelo i kako su se osjećali.

Ako smatrate da su sretni i da se raduju idućem čuvanju, čestitamo! Vaša dadilja je prošla najvažniji test — odobrenje djece. 

Međutim, ako uočite strah ili zabrinutost na spomen idućeg čuvanja, pokušajte saznati što ih muči. Ipak, to bi mogao biti upozoravajući znak da biste trebali razmotriti drugu opciju.
Vaša djeca bi trebala biti sretna i osjećati se sigurno tijekom čuvanja.

Ne zanemarujte svoj unutarnji osjećaj

Iako sve reference i intervjui mogu izgledati pozitivno, vaš vlastiti osjećaj i intuicija igraju važnu ulogu u odabiru. 
Ne zaboravite se osloniti na svoj instinkt. Ako vam nešto od početka ne odgovara, bolje je tražiti dalje. Ako osjećate neizvjesnost, nemojte je ignorirati.

Pronalaženje idealne dadilje nije nešto što možete riješiti za sat vremena. Dajte si vremena, truda i prostora za pretragu. 
Želite samo najbolje za svoju djecu, stoga budite otvoreni, iskreni i ne bojte se postaviti pitanja. Ponuda na Siterice.hr je široka i sigurni smo da ćete s lakoćom pronaći dobru dadilju za svoje dijete.