InspiracijaOdgoj djece Majčinski burnout

Majčinski burnout: Zašto nastaje i kako ga nadvladati?

  2. Svibanj 2024.,    6 min. čitati,
Većina nas zamišlja roditeljstvo kao razdoblje puno radosti i sreće. Naravno, to roditeljstvo i je. Ali, roditeljstvo su također i besane noći, stalna briga i pritisak da budemo savršeni roditelji. Naše predodžbe o roditeljstvu često su iskrivljene. Upravo te iskrivljene predodžbe i nerealni ideali mogu potaknuti osjećaj izgaranja – takozvani “burnout”.

U ovom članku ćemo se fokusirati na majčinski burnout tijekom porodiljnog dopusta. No, svakako treba imati na umu da se isto može dogoditi i očevima.
U Hrvatskoj, majke imaju pravo na čak 406 plaćenih dana rodiljnog i roditeljskog dopusta. Rodiljni dopust traje šest mjeseci, dok je roditeljski dopust nedavno produžen sa šest na osam mjeseci. Prema europskim propisima, majka može iskoristiti četiri mjeseca roditeljskog dopusta, a ostala četiri otac.

Što je majčinski burnout?

Ovaj naziv prvi su koristile belgijske psihologinje Isabelle Roskam i Moïra Mikolajczak kako bi opisale sindrom iscrpljenosti povezan s roditeljstvom. To je stanje koje karakterizira osjećaj nesigurnosti i nesposobnosti adekvatne brige o djeci.

Burnout često pogađa roditelje, posebno majke, u trenucima kada se osjećaju vrlo iscrpljeno i pod kroničnim stresom. 

Takvo stanje često proizlazi iz nerealnih očekivanja i obveza koje si sami nameću. 

Prema istraživanju medicinskih stručnjaka i profesora iz 2023. godine, roditelji koji se suočavaju s burnoutom mogu iskusiti negativne učinke na svoje zdravlje, uključujući razvoj ovisnosti, poremećaje spavanja, suicidalne misli te različite zdravstvene probleme. Osim osobnih posljedica, takvo stanje može utjecati i na partnerski i roditeljski odnos, što može rezultirati čestim sukobima i napetostima.

Uzroci burnouta na rodiljnom dopustu

Postoji nekoliko uzroka burnouta na rodiljnom dopustu. Često je to kombinacija različitih čimbenika koji se nakupljaju tijekom vremena sve dok se ne dosegne stanje burnouta. 

No, glavni je uzrok disbalans između zahtjeva odgoja djece i sposobnosti dugoročnog i održivog ispunjenja tih zahtjeva.

Što još može uzrokovati burnout?

Izolacija od društvenog života

Među najčešćim uzrocima je izolacija. Majke većinu vremena provode kod kuće sa svojom djecom što može dovesti do osjećaja usamljenosti. Više nemaju toliko vremena i mogućnosti za druženje s prijateljima kao u razdoblju prije djeteta.

Izazovna briga o djeci

Briga o djetetu fizički je i psihički zahtjevna.  Nedostatak sna, nepredvidivost i danonoćna briga mogu dovesti do osjećaja iscrpljenosti koji ne prestaje.

Ovo stanje produženog stresa može imati negativne posljedice na opće zdravlje i dovesti do poteškoća u obavljanju svakodnevnih poslova, pa čak i onih najjednostavnijih.

Gubitak identiteta

Rođenjem djeteta žene postaju majke. Nova uloga, nove odgovornosti i novi izazovi. Ova promjena često povlači za sobom potiskivanje svih ostalih uloga što dovodi do gubitka identiteta i osobnih interesa.

Nedovoljna podrška

Nedostatak podrške od strane partnera, obitelji ili prijatelja može dodatno otežati već izazovnu situaciju roditeljstva. 

Kada majke nemaju dovoljno podrške i razumijevanja okoline, osjećaju se prepušteni sami sebi u suočavanju s roditeljskim izazovima.
Ana Vukman
Psihoterapeut i certificirani trener svjesnog roditeljstva
Prevencija i briga o sebi ključni su elementi majčinstva, povezani s postavljanjem osobnih granica i podrškom koju majka ima oko sebe. Majku nikad ne iscrpljuje direktno dijete. Važno je pitanje kako se majka osjeća iznutra, kako se nosi sama sa sobom i kakvo je njezino fizičko i mentalno zdravlje. Ako se majka osjeća jadno, nezadovoljno i premoreno, dolazi do osjećaja burnouta i velike iscrpljenosti i to se najviše prelama na djeci jer djeca su nam najbliža osjećaju nas. Ona zapravo nesvjesno "taknu" te okidače i onda dolazi do diskonekta između majke i djeteta. A to je najvažniji i najvrjedniji odnos na svijetu koji zahtjeva mnogo razumijevanja smirenosti i prisutnosti. Kada je majka iscrpljena to ne može pružiti. Ne da ne bi htjela ne događa se to zbog nedostatka majčinske ljubavi, već zbog nepovezanosti same sa sobom, zbog nedostatka ljubavi prema samoj sebi.

Zanemarivanje vlastitih potreba

S dolaskom djeteta, prioriteti se, naravno, mijenjaju, pri čemu jedan postaje izuzetno važan u odnosu na druge – osiguravanje svih potreba djeteta. 

Sva pažnja se usmjerava na dijete, dok se vlastite potrebe guraju u stranu.
Koji su simptomi roditeljskog burnouta?
 • Umor i iscrpljenost koji ne prolaze
 • Problemi sa spavanjem
 • Česta razdražljivost
 • Ponavljajuće glavobolje
 • Osjećaji tuge i usamljenosti
 • Gubitak motivacije za uobičajene aktivnosti
 • Izolacija od prijatelja i obitelji
 • Nedostatak samopouzdanja
 • Osjećaj nedostatnosti u roditeljskoj ulozi
 • Povećana anksioznost i stres
 • Gubitak radosti u roditeljstvu
 • Teškoće u odmoru i opuštanju
 • Češći sukobi s partnerom
 • Nezadovoljstvo obiteljskim životom
 • Osjećaj bezvrijednosti
 • Povećana sklonost ovisnostima

Kako spriječiti majčinski burnout?

Ne znači da će svaki roditelj doživjeti burnout. Ono što je ključno je – prevencija. Važno je svjesno pristupiti roditeljstvu, imati povjerenja u sebe i poštovati vlastite granice. 

Prema psihološkom istraživanju Ine Reić Ercegovac i Maje Ljubetić, prakticiranje svjesnog i posvećenog roditeljstva, poznatog kao mindful parenting, može umanjiti stres roditelja, prekinuti disfunkcionalne obrasce ponašanja te unaprijediti kvalitetu partnerskog odnosa i roditeljskog iskustva.

Evo kako možete spriječiti roditeljski burnout:

Ne pokušavajte biti savršen roditelj

Ako još uvijek vjerujete u ideal savršenog roditelja, nemojte ga pokušavati ispuniti. Nemojte nastojati biti savršeni. 

Probajte se opustiti i uživati spontano u svakom trenutku. Djeca su poput malih spužvica koje upijaju vaše postupke, reakcije i ponašanje. Ako ste vi sretni, bit će sretno i vaše dijete.

Imajte realna očekivanja

Nemojte na sebe stavljati više nego što možete podnijeti. Nemojte se uspoređivati s drugim roditeljima ni osjećati loše jer netko tamo na društvenim mrežama sve radi bez greške. 

To su sve iluzije. Jer uvijek vidite samo djelić onoga što oni zapravo doživljavaju. 
Ana Vukman
Psihoterapeut i certificirani trener svjesnog roditeljstva
Čini se kako u posljednje vrijeme neprestano naglašavamo težinu roditeljstva, kao da nikada nije bilo teže nego sada. A zašto je to tako? Zato što smo pali pod razne društvene standarde, moranja i očekivanja. Prvo, to društvo stavlja na nas, a onda i majke same na sebe (puno više nego očevi). I onda dolazi do tog osjećaja težine roditeljstva, umora i stresa što uopće nije prirodno i ne bi smjelo biti tako.

Organizirajte svoje vrijeme

Dobra organizacija je spas za sve roditelje.Razmišljanje unaprijed, stvaranje prioriteta i uspostavljanje rutina pomaže vam da održite red i učinkovito obavljate svakodnevne zadatke. Kroz dobru organizaciju, možete bolje upravljati vremenom i osigurati da se sve potrebe vašeg djeteta ispune. 

Organizacija također smanjuje stres, dajući vam osjećaj kontrole nad situacijom.

Prihvatite da neće sve uvijek ići po planu

Ne dopustite da vas situacije i ljudi koje susrećete na putu roditeljstva poremete. Ponekad stvari ne idu po planu, ponekad se dogode neočekivane situacije, a ponekad naiđete i na osobu koja ne dijeli istu perspektivu roditeljstva kao vi. I to je skroz u redu.

To ne znači da je ta osoba nužno u pravu, stoga ne dopustite da vam to pokvari raspoloženje i da sumnje pobijede.

Oslonite se na partnera

Komunikacija je ključna u svakom partnerskom odnosu, pa ako osjećate da ne dobivate dovoljno podrške od svog partnera, nemojte šutjeti o tome. 

Umjesto toga, izrazite svoje osjećaje. Otvoreni razgovor može pomoći u rješavanju problema i jačanju vašeg odnosa. Partnerstvo je tu da vam olakša teret roditeljstva, stoga je važno da se možete osloniti jedno na drugo.

Odvojite vrijeme za sebe

Kada organizirate roditeljske zadatke, svakako ostavite vremena i za sebe. 

Svaki dan si osigurajte barem trenutak osobnog vremena i opustite se  – pročitajte koju stranicu knjige, otiđite s prijateljicom na kavu, pogledajte film s partnerom ili pak uživajte u toploj kupki pred spavanje.

Uz to, napravite si mjesečni plan u kojem ćete, primjerice, svaki drugi petak otići u kino ili kazališnu predstavu. Odvojite vrijeme za vlastite užitke.

Priuštite si odmor

San i redoviti odmor ključni su za sretne roditelje. Nemojte dozvoliti da vam kućanski poslovi, poput čišćenja, pranja ili kuhanja, oduzmu san. 

Opustite se i nemojte previše brinuti zbog tih stvari. Briga o djetetu je izuzetno zahtjevna, kako fizički tako i emocionalno, stoga pronađite vrijeme za odmor i opuštanje kako biste napunili baterije.

Osjećate se kao da trebate pomoć? Zatražite je!

Ako primjetite znakove majčinskog burnouta i kronične iscrpljenosti, nemojte se ustručavati potražiti pomoć psihologa ili psihijatra.

Problemi s mentalnim zdravljem ozbiljni su baš kao i fizička ozljeda. I jedno i drugo biste trebali liječiti uz podršku stručnjaka i ne biste smjeli kontrolirati bol kod kuće.  Zato nemojte podcjenjivati ​​svoje mentalno zdravlje i osjećaj burnouta. Nemojte se bojati zatražiti pomoć. Nije sramota! 

Možete se obratiti obitelji, prijateljima ili čak unajmiti dadilju kako biste si osigurali vrijeme za odmor i oporavak. 

I zapamtite – tek onda kada ste vi sretni, zdravi i zadovoljni, bit će i vaše dijete.