InspiracijaOdgoj djeceStilovi roditeljstva

Stilovi roditeljstva: Kako odabrati onaj koji odgovara vašem djetetu?

  2. Svibanj 2024.,    12 min. čitati,
Jesi li roditelj koji ponekad povisi ton na dijete ili su pak vika i galama u tvom domu nepoznanica? Kako reagiraš kad tvoje dijete donese lošu ocjenu iz škole – kaznama ili razgovorom? Kako pristupaš odgoju?
Svatko od nas ima drugačiji stil roditeljstva i ne postoji jedan pravi pristup za svakoga. Međutim, ovisno o osobnosti djeteta i roditelja, neki su stilovi roditeljstva u obitelji prikladniji od drugih. Koji je tvoj?

Što je stil roditeljstva?

Stil roditeljstva je način na koji roditelji odgajaju svoju djecu – to uključuje njihovo ponašanje, komunikaciju i očekivanja. Postoje razni stilovi roditeljstva, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama.

Svi stilovi roditeljstva imaju različit utjecaj na djecu i nema univerzalnog stila koji odgovara svima. Odabir stila trebao bi se temeljiti na potrebama i vrijednostima obitelji.

Četiri osnovna stila roditeljstva

Među najpoznatijim podjelama roditeljskih stilova je podjela prema psihologinji Diani Baumrind koja je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća provela istraživanje temeljeno na dubinskom promatranju roditelja i njihove djece. Zahvaljujući ovom istraživanju stvorena su četiri stila roditeljstva u obitelji koji se i danas koriste u psihologiji.

Veliki dio promatranja odvijao se u vrtiću gdje je promatrala ponašanje djece prema drugoj djeci. Dalje je istraživala interakcije, uključujući komunikaciju između roditelja i djece, a potom je analizirala njihovo ponašanje i odnos s roditeljima. Veliki naglasak stavila je na to kako roditelji nagrađuju svoju djecu i kako im iskazuju ljubav.

Istraživanje je imalo značajan utjecaj na područje edukacije i razvojne psihologije te je još uvijek važan dio razumijevanja roditeljskih stilova i njihovog utjecaja na razvoj djeteta. Rezultati istraživanja pomažu roditeljima da lakše razumiju kako različite metode roditeljstva mogu utjecati na djecu u različitim područjima, uključujući samopoštovanje, društveno ponašanje ili sposobnost donošenja odluka. Četiri poznata stila roditeljstva su: autoritativno, autoritarno, permisivno i indiferentno roditeljstvo.

1. Autoritativni stil roditeljstva

Autoritativni odgoj temelji se na kombinaciji visokih očekivanja, ali i velike podrške roditelja. Roditelji postavljaju jasne granice i pravila koja očekuju od djeteta. Istovremeno podupiru djetetovu samostalnost te vode računa o iskrenoj međusobnoj komunikaciji.

Autoritativni roditelji preferiraju međusobni i otvoreni dijalog u kojem razgovaraju o mogućem problemu umjesto da kažnjavaju djecu ili na neki drugi način koriste svoj položaj i probleme rješavaju zabranama.

Kakav utjecaj autoritativni stil roditeljstva ima na djecu?

Djeca koja su u djetinjstvu bila autoritativno odgojena često odrastu u odrasle osobe koje mogu samostalno donositi odluke i procijeniti rizike svojih postupaka. Neovisni su, društveni i imaju pozitivan odnos s roditeljima. Nemaju problema s izražavanjem vlastitog mišljenja i slijede svoje snove. 
Kako autoritativni stil roditeljstva izgleda u praksi?
 • Vi postavljate pravila i brinete se da ih se poštuje, ali uvijek jasno objasnite djetetu koji je njihov razlog.
 • Oslanjate se na izgradnju pozitivnog odnosa sa svojim djetetom kako se ono ne bi bojalo doći k vama u bilo kojoj situaciji.
 • Imate jasno definirane granice što je dopušteno, a što nije.
 • Vi imate glavnu riječ, ali uvijek odražavate djetetove potrebe.
 • Rado ćete saslušati mišljenje i gledište svoje djece te ćete im dati prostora za međusobnu raspravu.
 • Hvalite svoju djecu kad uspiju. 
 • Vi niste protiv sustava nagrađivanja. Ako je dijete pametno i uspije u nečemu, rado ćete ga nagraditi.
Marija P.
Mišljenje mame podijeljeno u Facebook grupi 🤰Trudnice i mame 🤱 - iskustva, savjeti
Po meni je zlatna sredina najbolja. Inače i stručnjaci preporučuju autoritativni odgojni stil jer pruža dosljednost, disciplinu, jasne granice, čvrstoću i sigurnost a opet toplinu, podršku, razumijevanje vodeći računa o dobi i karakteru djeteta. Ovom kombinacijom dobijete odgovorno, samopouzdano dobro dijete koje se može snaći poslije i bez vas u vanjskom svijetu. Što je cilj odgoja? Ja sam za to da djeca budu što više vani, okružena obitelji, zdravim i čvrstim obiteljskim odnosima. Da sami isprobaju i tako uče. Da se zaprljaju, igraju, budu sretna i ispunjena. Da im se puno čita, pjeva, smije se zajedno s njima, da ih se grli i ljubi. S djecom ne vrijedi previše komplicirati, malo im je dovoljno da budu zdrava i sretna.

2. Autoritarni stil roditeljstva

Autoritarni odgoj temelji se na strogim pravilima i disciplini gdje su zahtjevi za dijete često previsoki. Prvu i posljednju riječ imaju roditelji koji nisu otvoreni za bilo kakvu raspravu sa svojom djecom. 

Djeca odgajana u autoritarnom stilu često mogu doživjeti osjećaje tjeskobe zbog nemogućnosti samostalnog donošenja odluka i nedostatka prostora za izražavanje. U većini slučajeva su poslušni i slijede pravila koja su im zadali autoritarni roditelji. To može stvoriti probleme kod samostalnog donošenja odluka u budućnosti.

Kako autoritarni stil roditeljstva utječe na djecu?

Prema Nacionalnom centru za biotehnologiju (NCBI), djeca autoritarnih roditelja često imaju izvrsne akademske rezultate, ali to uzima svoj danak u društvenom životu. U društvu im je problem uspostaviti nove odnose i izraziti svoje osjećaje, jer nikada nisu imali prostora za to. 

Također često imaju nisko samopouzdanje i ne mogu samostalno donositi odluke jer su od djetinjstva navikli na jasno definirane granice i pravila bez mogućnosti da izraze svoje mišljenje. Agresivno ponašanje prema drugima također nije iznimka.
Kako autoritarni stil roditeljstva izgleda u praksi?
 • Jedan od vaših čestih odgovora na pitanje zašto je "zato što sam ja tako rekao".
 • Ne raspravljate s djecom. Nema smisla da im nadugačko objašnjavate zašto ste se tako ponijeli. To je jednostavno tako i očekujete da oni to prihvate.
 • Dijete je tu da sluša iskusnije odrasle.
 • Imate jasno definirana pravila koja se ne smiju prekršiti.
 • Ne uzimate u obzir djetetove osjećaje, pravila su jasno definirana i poštuju se u baš svakoj situaciji.
 • Ako dijete pogriješi, zahtijevate od njega da požali zbog svoje pogreške. 

3. Permisivni stil roditeljstva

Permisivni stil karakterizira slobodan pristup, visoka autonomija i ograničen roditeljski nadzor. Roditelji djeci ne nameću previše pravila.  Naprotiv, daju im puno slobode. Djeca iz permisivnih obitelji mogu imati problema s postavljanjem granica.

Permisivni stil roditeljstva također je poznat kao dobronamjeran ili popustljiv. Zbog nepostojanja granica, djeca popustljivih roditelja mogu imati problema s poštivanjem autoriteta. 

Kakav utjecaj permisivni roditeljski stil ima na djecu?

Djeci permisivnih roditelja često nedostaje discipline što može utjecati na njihov akademski uspjeh. Također im nedostaje poštovanja prema autoritetu. NCBI također ističe da su djeca mnogo više izložena riziku od pretilosti jer roditelji od njih ne zahtijevaju redovitu prehranu temeljenu na osnovama zdrave prehrane. U pravilu se ne protive konzumaciji nezdrave hrane i slatkih pića.
Kako permisivni stil roditeljstva izgleda u praksi?
 • Pravila za vas nisu na vrhu roditeljske ljestvice. Ako ih postavite, ne inzistirate na njihovom zadržavanju.
 • Mišljenja ste da djecu ne treba tjerati ni na što. Tako mu ostavljate odriješene ruke pri odabiru klubova, hobija i ispunjavanja slobodnog vremena.
 • Ne pokušavate vlastito mišljenje prenijeti na dijete. Smatrate da najbolje uči stvari dok ih sam proživljava.
 • Dijete više doživljavate kao prijatelja i kao ravnopravnog partnera.
 • Oslanjate se na iskrenu i otvorenu komunikaciju i važno vam je da vam se dijete ne boji povjeriti svoje probleme.
Ivana P.
Mišljenje mame podijeljeno u Facebook grupi 🤰Trudnice i mame 🤱 - iskustva, savjeti
Dopuštam djetetu sve što želi, kao što je jesti čokoladu prije ručka, skakati po lokvicama, igrati se u pijesku, penjati se na veliki tobogan... Ne dopuštam ništa što je opasno za njega ili za bilo koga drugoga; ne dopuštam da udara mene, ozlijedi sebe ili nekog trećeg. Pokazujem mu što je dobro svojim primjerom, a ne vikanjem ili slično. Na primjer, nikad nisam učila dijete bacati smeće ili dijeliti igračke, niti ga forsirala da kaže "hvala", već to radimo suprug i ja, primjenjujući te vrijednosti u interakciji s djecom i drugima. Primijetila sam da su to sami usvojili jer su nas gledali. 🙂

Jeste li znali?
Studije potvrđuju vezu između permisivnog roditeljstva i povećane upotrebe alkohola među djecom tinejdžerske dobi koja su odgojena s takvim stilom roditeljstva. U obiteljima s permisivnim pristupom vrijeme ispred ekrana, redoviti doručci ili međuobroci nisu kontrolirani, a redovita tjelovježba nije bitna što može dovesti do rizika od pretilosti.

4. Indiferentni stil roditeljstva

Indiferentno roditeljstvo karakterizira minimalno sudjelovanje roditelja u odgoju djece što se često može shvatiti i kao zanemarivanje. Roditelji nisu zainteresirani za potrebe i aktivnosti djece i ne provode vrijeme zajedno kao obitelj. 

Indiferentno roditeljstvo možda poznajete i pod pojmom zanemarljivo roditeljstvo što zapravo stvara lošu sliku o ovom obliku odgoja.

Ovakvi roditelji ponekad mogu zanemariti osnovne potrebe djeteta, a ta nezainteresiranost često je povezana s psihičkim problemima samog roditelja koji nije u stanju pravilno procijeniti situaciju. 

Nedostatak interesa za djecu može biti rezultat nekoliko čimbenika. Ponekad se radi o kompliciranoj obiteljskoj životnoj situaciji u kojoj su roditelji opterećeni drugim problemima kao što su plaćanje računa, previše posla ili nešto drugo. 

Kako indiferentni stil roditeljstva utječe na djecu?

Djeca su često prepuštena sama sebi zbog čega im nedostaje discipline što može dovesti do lošijih školskih rezultata. Djeca također imaju veću sklonost lošem ponašanju, uglavnom zbog nepostojanja pravila.

Kada odrastu, ova djeca često nemaju samopoštovanje i samopouzdanje. Često se bore s psihološkim problemima poput tjeskobe ili depresije.
Kako indiferentni stil roditeljstva izgleda u praksi?
 • Ne provjeravate zadaće, ne pričate puno o školi i ne tražite od djeteta odlične rezultate.
 • Oslanjate se na njegovu odgovornost. Dijete samo priprema užinu i stvari za školu, ne provjeravate je li adekvatno odjeveno i je li opralo zube prije polaska.
 • Ne znate s kim vaše dijete provodi slobodno vrijeme i tko mu je u društvu prijatelja.
 • Većinu slobodnog vremena provodite odvojeno, a ne zajedno kao obitelj. 

Kako pronaći pravi roditeljski stil za sebe i svoje dijete?

Kako pronaći savršen stil roditeljstva pitanje je od milijun dolara. Svaki stil ima svoje prednosti i nedostatke i ovisi o nizu čimbenika uključujući osobne vrijednosti, kulturno porijeklo, ali uglavnom o specifičnim potrebama djeteta.

Ne postoji jedan točan i univerzalan odgovor na ovo pitanje. Ono što odgovara jednoj obitelji može biti miljama daleko od ideala za drugu. Dakle, ako vam prijateljica kaže da je njezina roditeljska metoda najbolja, to može biti za njezinu djecu, ali ne mora nužno biti i za vašu. 

I možda trenutno najvažnije – ne ugledajte se previše na online svijet. Nije sve što vidite na društvenim mrežama dobar odraz obiteljskog života.
Belkisa K.
Mišljenje mame podijeljeno u Facebook grupi 🤰Trudnice i mame 🤱 - iskustva, savjeti
Dok nisam postala roditelj, mislila sam da ću na svaku situaciju imati pravu reakciju, da ću znati odmjeriti autoritet i nježnost, da će sve biti u nekom balansu. Nažalost, čini mi se da je to moguće samo u mislima, jer svaki dan nosi sa sobom nove izazove. Podržavam balansirano roditeljstvo. Čini mi se da danas, više nego ikad prije, o svemu se mnogo piše, a svi smo zbunjeniji. Kao roditelji, ne možemo uvijek postupiti ispravno, ali sve dok se pitamo svakog dana i trudimo biti bolja verzija sebe, bit ćemo i bolji roditelji.

Što je važno uzeti u obzir pri odabiru stila roditeljstva?

 • Razmotrite svoje vrijednosti i uvjerenja: Koje vrijednosti i principe želite usaditi svojoj djeci? Što vam je najvažnije u odgoju djece, a što, s druge strane, nije na vrhu liste prioriteta?
 • Potrebe djece: Razmotrite individualne potrebe i prirodu svoje djece. Neka će se djeca mnogo bolje osjećati uz kontrolu autoritativnog stila roditeljstva, dok će se druga osjećati bolje u opuštenijem pristupu popustljivog roditeljstva.
 • Kulturološka razmatranja: Kultura, običaji pa čak i način na koji smo odgojeni mogu utjecati na izbor načina na koji ćemo odgajati svoju djecu. Važno je pronaći ravnotežu između kulturnih običaja i specifičnih potreba vaše djece.
 • Ne zaboravite na fleksibilnost: Budite otvoreni za moguće prilagodbe ili promjene tijekom djetetova života. Sasvim je u redu prilagoditi svoj stil roditeljstva kako vaša djeca rastu i sazrijevaju. Ono što je funkcioniralo kod male djece možda nije najprikladniji smjer za tinejdžere.
 • Promatrajte svoju djecu: Promatrajte kako vaša djeca reagiraju na određeni stil roditeljstva. Smatrate li da im to koristi? Jesu li sretni ili primijetite povećan stres ili problematično ponašanje?

Knjige o odgoju djece za 4 različita roditeljska stila

Kako biste produbili svoje razumijevanje različitih roditeljskih pristupa, izdvojili smo četiri knjige koje će vam biti korisne i intrigantne tijekom istraživanja i stjecanja novih spoznaja na ovu temu.

1. Između roditelja i djeteta

Knjiga "Između roditelja i djeteta" autora Haima Ginotta predstavlja izvrstan vodič za istraživanje autoritativnog roditeljstva. 

Temeljena na teoriji da je roditeljstvo vještina koja se može naučiti, knjiga nudi praktične savjete kako disciplinirati bez prijetnji, podmićivanja, sarkazma i kazne, kritizirati bez ponižavanja, hvaliti bez prosuđivanja, izražavati ljutnju bez povrede, priznati umjesto raspravljanja s osjećajima te odgovarati na način koji će potaknuti povjerenje i razvoj samopouzdanja kod djece.

2. Kako govoriti da bi djeca čula i kako ih slušati da bi nam govorila

Ova omiljena knjiga već generacijama pomaže roditeljima odgajati djecu s povjerenjem i poštovanjem. Autorice Adele Faber i Elaine Mazlish se fokusiraju na djelomično permisivno roditeljstvo te nude konkretne alate za rješavanje problema i postavljanje čvrstih, ali fleksibilnih ograničenja. Ova knjiga vam pomaže da saznate kako izgraditi suradnju umjesto borbe i pomognite djeci da razviju emocionalnu inteligenciju i socijalne vještine.

3. Untigering

"Untigering" je kniga napisana iz perspektive roditelja koji je naporno radio na odvajanju od autoritarnog roditeljstva. Autorica Iris Chen, kinesko-američka majka koja ne školuje svoju djecu, dijeli vlastite izazove, sumnje i uvide kroz svoje iskustvo. Knjiga se bavi autoritarnim roditeljstvom u svim oblicima.

Autorica obrađuje sve, od iscjeljivanja vlastitih dječjih trauma do preispitivanja vlastitih definicija uspjeha i razumijevanja djece umjesto osuđivanja. Dio knjige također govori o permisivnom roditeljstvu i razlikama između njega te kako treba izgledati poštivanje u roditeljstvu. 

4. Vodič za indiferentno roditeljstvo

Knjiga "Vodič za indiferentno roditeljstvo" autora Guya Delislea istražuje roditeljstvo koje “zanemaruje”, odnosno previše je opušteno.

Delisle koristi kratke, simpatične pričice kako bi prikazao tipične brige roditelja koji radi od kuće i istovremeno se brine o djetetu. Na jednostavan i lako razumljiv način dijeli ironična rješenja za svakodnevne frustracije i roditeljski burnout. Kroz ovaj nekonvencionalni pristup, čitatelji se upoznaju s intimnim aspektima ovog roditeljstva, istražujući izazove koje donosi i kako djeluje na dijete.

Postoji li najbolji stil roditeljstva?

Većina psihologa ili odgojno-obrazovnih djelatnika nastoji izbjeći odgovor koji je stil roditeljstva najbolji i ne izdvajati jedan od drugih. Svaka obitelj ima drugačiju dinamiku, a time i predispoziciju za individualne stilove odgoja u obitelji.

Međutim, psihologinja Diana Baumrind preferira jedan stil roditeljstva više od drugih. Prema Baumrindu, autoritativno roditeljstvo je najbolji pristup odgoju djece. Osobito tijekom adolescencije, djeca autoritativnih roditelja imaju bolju predodžbu o tome što se od njih očekuje i zašto. Odrasli su u okruženju u kojem su razgovor i podrška roditelja dobrodošli što uvelike povećava samopouzdanje djece koja su sposobna kontrolirati svoje emocije.

S druge strane, djeca permisivnih roditelja također često imaju visoko samopoštovanje, ali mogu imati problema s autoritetom i samokontrolom. Djeca odgojena u autoritarnom i indiferentnom stilu često pate od niskog samopoštovanja i nemogućnosti donošenja odluka te preuzimanja odgovornosti za svoje postupke.  

U konačnici, na vama roditeljima je odabrati kako odgajati svoju djecu i kakav ćete stil roditeljstva odabrati. No, ono što je najvažnije je posvetiti dovoljno ljubavi, podrške i posvećenosti kako bi djeca izrasla u zdrave i sretne ljude.